Stressmanagement en burn-outpreventie 

Dit is het en zo breng je het in de praktijk!

Zolang medewerkers weer herstellen van een kortdurende stressvolle situatie is er niets aan de hand. Maar wanneer stress (op het werk of daarbuiten) niet goed wordt opgemerkt en er niet naar wordt gehandeld, dan kan chronische stress ontstaan. Lichaam en geest staan altijd áán en een burn-out ligt op de loer.  

Dit zijn de kenmerken van een burn-out

  • Gevoel van uitputting 
  • Mentale afstand tot het werk 
  • Verminderde professionele capaciteit 

Burn-out is een veel voorkomende diagnose binnen het arbeidsproces en wordt sinds 2019 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als officiële bedrijfsziekte erkend. Toch wordt er met spanningsklachten (te) lang doorgewerkt, terwijl tijdige coaching meer grip kan brengen op preventie of terugdringen van vermoeidheids- en spanningsklachten. 

Dit kan Menea voor jouw medewerkers betekenen

De coaches van Menea stemmen hun aanpak af op de situatie van de medewerker. Wij werken volgens de methodiek van oplossingsgerichte coaching. Dat betekent dat de coach de medewerker helpt met het reflecteren op de aanpak en overtuigingen. Door systematisch te werk te gaan onderzoekt de medewerker welke oplossingen passen en leert die deze optimaal te benutten.  

Stressmanagement en burn-outpreventie is maatwerk

Hoewel wij in onze aanpak de burn-out bij voorkeur vóór zijn, is deze aanpak ook goed toepasbaar in het geval dat burn-out al is gediagnostiseerd. Er is niet één specifieke werkwijze of oplossing; die is voor iedere medewerker anders. Door het accent te leggen op de mogelijkheden, doven de belemmerende gedraging of overtuiging gaandeweg uit en komt de medewerker meer in balans.  

Zo ziet het proces eruit

Na een intakegesprek worden concrete doelen gesteld. Verschillende testen en vragenlijsten kunnen worden ingezet om een verfijnde vaststelling te kunnen doen van de mate van stress, overspanning of burn-out. De medewerker wordt stapsgewijs begeleid in een analyse van doelen en verbeteracties. We reiken huiswerkoefeningen aan en gaan in de dagelijkse praktijk oefenen en trainen. 

Herken je deze situatie binnen je organisatie?  

Neem gerust contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met jou en de medeweker(s) in kwestie.