Breng je organisatie en medewerkers in beweging met een assessment!

Breng je organisatie en medewerkers in beweging met een assessment!

Zoek je een geschikte kandidaat voor een vacature? Investeer dan je tijd en energie in een assessment. Als organisatie kan je met een assessment iemands werk- en denkniveau, drijfveren en persoonlijkheid in kaart brengen. Zo weet je direct wat voor vlees je in de kuip hebt. Een assessment behoedt organisaties ervoor mensen aan te nemen die niet bij de functie én niet bij hen passen.

Wist je dat je een assessment ook op andere momenten kunt inzetten?

Tijdens een assessment creëer je een soort hogedrukpan-situatie waarin je werk- en denkniveau test, drijfveren en persoonlijkheid onderzoekt, en gedrag en vaardigheden onder de loep neemt. Voor een kandidaat een behoorlijke intensieve dag. Voor een organisatie een investering met een hoge opbrengst. Je weet meteen op welke punten je de gekozen kandidaat kunt stimuleren en ontwikkelen. Eigenlijk houdt een assessment iedereen een grote spiegel voor; zowel bij de organisatie als de kandidaat zet het een ontwikkeling in gang.

APK-keuring op loopbaanniveau

Meestal is de aanleiding een vacature. Een assessment behoedt bedrijven ervoor mensen aan te nemen die niet bij de functie én niet bij hen passen. Maar je kunt het programma ook zien als een soort APK-keuring op loopbaanniveau, die iedereen eens in de zoveel tijd zou moeten doen. Stel, iemand heeft ambitie om door te groeien, dan kun je een assessment inzetten om erachter te komen waar iemands potentieel zit: dit gaat goed, wat kan er nog beter? Dat zijn leuke vragen om aan te werken.

Organisatieveranderingen

Daarnaast zijn ook op team- of organisatieniveau aanleidingen waarbij een assessment uitkomst kan bieden. Zoals bij organisatieveranderingen waar hogere eisen aan medewerkers worden gesteld. Kan de huidige teamleider complexere taken aan? Minder operationeel functioneren en meer tactisch? Wat de aanleiding ook is, uiteindelijk heeft een assessment altijd hetzelfde doel: zowel het bedrijf als de medewerker verder op weg helpen.

Zelfreflectie en zelfinzicht

Zelf zie ik een assessment dag als een intensieve samenwerking waar deelnemers continu feedback krijgen. Na elke opdracht is er een evaluatie en doe je een beroep op iemands zelfreflectie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar iemands drijfveren en mag mensen alles vragen. Vaak zeggen opdrachtgevers en kandidaten na afloop: wat heb je dat treffend omschreven. Ze kunnen dan echt iets met mijn feedback. Laatst had ik iemand die geen positief advies had, maar toch inzag waarom de beoogde stap ook hem geen goed zou doen. Hij was blij met de punten waarop hij kon worden gecoacht om zich te ontwikkelen. Geweldig toch, om iemand dat inzicht mee te geven na een assessment?

Barbara Zonderland werkt bij Menea als arbeid- en organisatiepsycholoog en is gespecialiseerd in assessments en ontwikkeling.

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

De werkdruk op leerkrachten is al jarenlang veel te hoog: steeds meer leraren hebben stress en vinden geen of een stuk minder plezier in hun werk. Zonde! Want hierdoor stroomt personeel weg en wordt nieuw personeel afgeschrikt.

Als schoolleider sta je voor een dubbele uitdaging: aan de ene kant wil je binnen het onderwijs nieuw personeel aantrekken en aan de andere kant wil je het personeel dat er is, zo goed mogelijk aan het werk houden.

We delen in deze whitepaper 9 tips en tricks voor een vitale onderwijsorganisatie waar leerkrachten het werkgeluk weer terugvinden. Ook leggen we de kern van het probleem bloot. Waardoor stroomt personeel weg of valt personeel uit binnen de onderwijssector?

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging