Case – Van een burn-out naar het bewaken van je eigen grenzen binnen een passende, nieuwe functie 

Nik werkte in het familiebedrijf van zijn vader. Door verschillende omstandigheden kreeg hij een burn-out en belandde hij in een 2e spoortraject. Onze loopbaancoach Menekse Polat begeleidde hem naar een nieuwe, passende functie. En met succes, want sinds kort werkt Nik met veel plezier bij Buyitdirect. We laten in deze case Nik en zijn manager Richard aan het woord, want hoe is dit proces precies verlopen? 

“Begin februari (2022) maakte ik kennis met Buyitdirect. Ik heb een half jaar gere-integreerd. Sinds 1 augustus werk ik onder contract bij Richard in het team en dat bevalt erg goed,” aldus Nik. Hij werkt nu binnen sales support public en ondersteunt accountmanagers bij het maken van offertes en het voorbereiden van deals. “Lekker veel uitzoekwerk!” Maar wat ging hieraan vooraf?  

Het werken in een familiebedrijf werd onhoudbaar 

Nik werkte in het familiebedrijf van zijn vader, in de vleesindustrie. “Ik had naast administratieve werkzaamheden ook taken die lichamelijk te zwaar waren om goed uit te voeren. En ook de meningsverschillen met mijn vader liepen hoog op, waardoor het uiteindelijk een onhoudbare situatie was geworden.” Het leek Nik beter om zakelijk de banden te scheiden en het privé leuk te houden.  

Na de ziekmelding duurde het ongeveer twee maanden voordat de Arbodienst was ingeschakeld. Eenmaal in gesprek bleek al snel dat een 2e spoortraject gestart moest worden. “Via de werkgever kwam ik toen in contact met Menea,” legt Nik uit. 

Burn-out: dat is toch niets voor mij?! 

Nik had een burn-out; zelfs een koffieafspraak met een loopbaancoach voelde als een enorme drempel. “Toen Menea in beeld kwam, had ik al snel een afspraak met loopbaancoach Menekse Polat om kennis te maken. Dat voelde toen voor mij als een flink obstakel. Gelukkig maakte zij het zo laagdrempelig mogelijk voor mij en stelde ze me erg op mijn gemak. De klik was er en we zijn samen het proces ingegaan op weg naar een nieuwe baan.”  

Nik heeft verschillende testen gedaan om uit te zoeken wat hij nou echt leuk vindt om te doen. Ook de gesprekken met Menekse hebben geholpen om dit goed in kaart te brengen. “In de loop van de tijd kwam ze met wat re-integratie opties. En algauw kwam Buyitdirect op mijn pad.”  

In hetzelfde schuitje 

Manager Richard vertelt dat Menekse op een netwerkborrel in contact kwam met de organisatie. Richard had meteen herkenning bij het verhaal van Nik; hij heeft vier jaar geleden in hetzelfde schuitje gezeten. “Ik wist natuurlijk precies hoe hij zich op dat moment voelde en ik wilde hem graag verder helpen.”  

 “Het kennismakingsgesprek bij Buyitdirect voelde eigenlijk meer als een uitnodiging dan een sollicitatie,” vertelt Nik. Richard vult aan: “We hebben wel een soort sollicitatiegesprek gevoerd via Teams, ook met Menekse erbij, maar de klik was meteen zo goed dat het inderdaad niet eens zo ‘officieel’ aanvoelde.” Drie dagen na het gesprek begon Nik met het re-integreren bij Buyitdirect. 

Een intensief traject volgt 

 “Vanaf het begin hebben we goed in kaart proberen te brengen wat Nik wel en niet aankon op dat moment. We wilden absoluut geen druk opleggen. De eerste dag stuurde hij mij een WhatsAppbericht dat het niet ging. Waarop ik antwoordde: geen probleem, morgen weer een dag,” vertelt Richard. 

Het traject is heel intensief geweest; Nik heeft ook bij een psycholoog gelopen. Daar heeft hij veel persoonlijke inzichten gekregen. Voor Nik was het überhaupt een shock dat hij in de ziektewet terecht kwam. “Een burn-out? Ja, ik had er wel eens van gehoord, maar nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Niet aanstellen en doorgaan, dat was op mijn lijf geschreven. Dit heeft achteraf gezien ook invloed gehad op het krijgen van de burn-out.”  

Het langzaam opbouwen van de werkdruk heeft Nik als heel prettig ervaren. “Ik heb echt moeten leren: genoeg is genoeg. Grenzen durven aangeven. En eerlijk gezegd is dat leerproces nog steeds aan de gang. Maar ik weet nu beter waar de valkuilen liggen.” 

Praktische handvatten en laagdrempelig contact 

Menea heeft vooral praktische handvatten geboden, het opstellen van een cv en presentatietips bijvoorbeeld. Ook kwam Menekse iedere maand op bezoek om te kijken en vragen hoe het ging; de vinger werd goed aan de pols gehouden. Richard: “Toen ik een keer het gevoel had dat het niet goed met Nik ging, heb ik ook meteen bij Menekse aan de bel getrokken. Ze was – ook tijdens haar vakantie – bereikbaar; wat een toewijding!” Nik zelf had ook veelvuldig contact via WhatsApp. “Ze liet me niet in mijn eigen sop gaarkoken. Ik kon altijd met mijn problemen bij haar terecht.”  

Nik en Richard sluiten af met de woorden: “Aan Menekse hebben we echt een goede begeleider gehad. Het is natuurlijk een zakelijk proces, maar er was zeker ook genoeg ruimte voor ontspanning waardoor er een fijne sfeer om het traject heen hing. Menekse is betrokken, praktisch en heeft humor. Ze kwam meestal gezellig rond lunchtijd bij ons langs en er werd dan ook genoeg over koetjes en kalfjes gesproken, wat zeker aan dit succesvolle traject heeft bijgedragen.” 

Duurzame inzetbaarheid in de industrie

Outsourcing naar lagelonenlanden, verregaande automatisering en de mechanisering van processen zijn momenteel dé trends in de Nederlandse (maak)industrie. De uitdaging is om de producten die we in Nederland produceren betaalbaar te houden. Hiervoor zijn gezonde medewerkers nodig die plezier in hun werk hebben, met een laag ziekteverzuim en een hoge productiviteit. 

Dat aanlokkelijke doel bereik je echter niet zonder de nodige obstakels. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een productiemedewerker in een betonfabriek ook na zijn vijftigste nog gezond en vitaal naar zijn werk gaat? En hoe stimuleer je de bereidheid van mensen om te leren, zeker wanneer ze niet dolenthousiast over hun baan zijn? Om nog te zwijgen over schuldenproblematiek, die juist onder mensen met praktische beroepen relatief vaak voorkomt…

Om directeuren, (HR-)managers en andere betrokkenen in de industrie met deze problematiek te ondersteunen delen we in dit document onze best practices.  

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging