Investeren duurzame inzetbaarheid loont!

Investeren duurzame inzetbaarheid loont!

Langdurig zieke medewerkers hebben een enorme weerslag op een bedrijf. Werkgevers kunnen in sommige situaties voorkomen dat mensen ziek worden, door eerder in actie te komen. Zelf trekken medewerkers niet snel aan de bel. Als het misgaat is de pijn enorm, uiteraard voor de werknemer, maar zeker ook voor de werkgever. Investeren in duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie kost natuurlijk geld, maar op lange termijn bespaar je veel kosten.

Wat kun je doen om verzuim te voorkomen?

Vroeger leunden medewerkers achterover en was de gedachte: ‘Wat doet de werkgever voor mij?’ Nu is de trend om als werknemer zelf in actie te komen. Hoogopgeleiden doen dat meestal al uit zichzelf, laagopgeleiden hebben vaak een steuntje in de rug nodig. Neem mensen die lichamelijk zwaar werk doen, zij weten zelf ook dat ze hun pensioen niet gaan halen, maar zien niet hoe ze hun situatie kunnen veranderen. Met alleen een paar ‘ouwelullendagen’ en het schrappen van nachtdiensten ben je er als bedrijf niet. Het werk is gewoon fysiek te zwaar. Zelf trekken ze niet snel aan de bel. Veel werknemers zijn bang voor een stap in het onbekende en vinden het moeilijk om te veranderen en los te laten.

Voorkom die enorme kostenpost

Als het misgaat is de pijn enorm, uiteraard voor de werknemer, maar zeker ook voor de werkgever. Eigenlijk is een bedrijf tien jaar lang aansprakelijk voor een langdurig zieke medewerker. Een enorme kostenpost, die kan oplopen tot in de tonnen. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Wil je hoge kosten voorkomen, doe dan als bedrijf aan verzuimpreventie en biedt ontwikkelingstools aan.

Digitale ontwikkelingstools

Een loopbaanscan of een GRIP-meting zijn digitale tools die aangeven of iemand tegen een burn out aanzit of dat er sprake is van bevlogenheid voor het werk. Wellicht heeft iemand last van een bore-out: al lang op een vaste plek in het bedrijf en niet meer durven bewegen vanwege goede arbeidsomstandigheden. Door tools aan te bieden komen knelpunten bloot te liggen, gaan medewerkers en leidinggevenden in gesprek over duurzame inzetbaarheid en kan een coach concreet aan de slag.

Sluimerend arbeidsconflict

Er zijn ook medewerkers die zich regelmatig voor korte tijd ziekmelden, dan is het heel belangrijk te constateren of iemand echt ziek is. Misschien ligt er wel een sluimerend arbeidsconflict aan ten grondslag. Ga het gesprek aan, zodat je in een vroeg stadium de ziekte kunt voorkomen. Zonder gesprek heb je kans een arbeidsconflict te medicaliseren. Wellicht is outplacement wel een goede oplossing voor deze medewerker?

Blijf in beweging

Soms is iemand wel langdurig ziek, dan ga je de tweede spoorbegeleiding in, op zoek naar een andere, passende baan. Op deze manier blijft iemand in beweging en actief op de arbeidsmarkt; het arbeidsritme wordt vastgehouden. De werknemer vindt in een parttimebaan rust en regelmaat en weet welke belastbaarheid wel haalbaar is. Altijd beter dan dat iemand maanden thuis op de bank zit!

Regie over eigen toekomst

Ik merk vaak dat leidinggevenden bang zijn het gesprek aan te gaan. Iedereen in de HR kent de volgende conversatie waar de directeur tegen de HR-manager zegt: “Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?” En de HR-manager antwoordt: “Wat als we het niet doen en ze blijven?” Wees niet bang je medewerkers in beweging te brengen en een ontwikkelingstool aan te bieden. Werknemers krijgen zo de kans de regie te nemen over hun toekomst. Op lange termijn voorkom je dat mensen minder gaan functioneren en misschien wordt een arbeidsconflict wel voorkomen.

Karin Jaeger is werkzaam bij Menea als register casemanager en regiomanager voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verontrustende cijfers bekend. Wat bleek? Het ziekteverzuim onder medewerkers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer in het laatste kwartaal sinds 2002.

In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging