Netwerken is niet alleen maar koffiedrinken

Menekse Polat

Van nature ben ik een netwerker. Als kind ben ik de oudste van vier en probeerde al iedereen te verbinden. Ook bij mijn vrienden sta ik bekend als de persoon die meedenkt. Inmiddels heb ik aan den lijve ondervonden hoe belangrijk netwerken is, dat het je helpt aan de rol die je ambieert. Na 17 jaar ING werd mijn baan als loopbaancoach geoutsourcet en werd ik boventallig. Ineens zat ikzelf in de situatie waar mijn cliënten zich altijd in bevonden. Menea begeleidde me in het proces naar een nieuwe baan en er was een klik. Door het goede contact boden ze me een baan als loopbaancoach aan, inmiddels vier maanden geleden!

Wist je dat er een netwerkplatform bestaat?

Zelf sta ik aan de basis van Match to Work; een landelijk netwerkplatform waar recruiters, loopbaancoaches en werkgevers eens per maand samenkomen. Mooie bedrijven sluiten aan, zoals de politie, belastingdienst en de GVB. Recruiters en werkgevers komen met vacatures, en loopbaancoaches zoeken werkervaringsplaatsen en nemen soms een pitcher mee: mensen die op zoek zijn naar werk en in twee minuten vertellen wat ze doen en wie ze zijn. Zo had ik laatst een dame van zestig bij me. Na haar pitch kreeg ze veel reacties en had ze in één klap allerlei netwerktips opgedaan en leads voor een baan.

Onderschat het niet!

Ik geloof heilig in netwerken en geef ook netwerktrainingen. Netwerken klinkt misschien simpel, maar je moet het niet onderschatten. Je gaat niet alleen maar met iemand koffiedrinken. Je moet je voorbereiden en verdiepen in de organisatie en in de persoon met wie je spreekt. En het resultaat hoeft niet meteen een baan te zijn, het kan ook een mooi contact opleveren.

Zelfvertrouwen en lef

Momenteel begeleid ik zo’n twintig kandidaten, het gros is tweede spoor. Voor deze mensen boor ik mijn eigen netwerk aan. Als je kandidaten met een bedrijf in contact brengt zie je meteen resultaat. Mijn cliënten krijgen meer zelfvertrouwen: ze worden weer gezien. Ze krijgen weer wat lef en durf, dat is de toegevoegde waarde van netwerken. Daarnaast maken ze verbinding en als er een vacature komt wordt er aan ze gedacht, zonder in de sollicitatiemolen terecht te komen.

Maatwerk en mensgericht

Mijn beroep past bij me. Ik haal er zoveel voldoening uit, dat het niet voelt als werken. Bij Menea voel ik me als een vis in het water en heb mijn oude baan geen seconde gemist. Hoe dat komt? Menea is echt gericht op de mens. Je wordt niet even door de wasstraat gehaald, er wordt echt maatwerk verricht. Bovendien heeft mijn werk meer diepgang gekregen en is uitgebreid met re-integratie kandidaten. Dat maakt mijn werk echt superinteressant.

Menekse Polat is loopbaancoach en trainer bij Menea

Duurzame inzetbaarheid in de industrie

Outsourcing naar lagelonenlanden, verregaande automatisering en de mechanisering van processen zijn momenteel dé trends in de Nederlandse (maak)industrie. De uitdaging is om de producten die we in Nederland produceren betaalbaar te houden. Hiervoor zijn gezonde medewerkers nodig die plezier in hun werk hebben, met een laag ziekteverzuim en een hoge productiviteit. 

Dat aanlokkelijke doel bereik je echter niet zonder de nodige obstakels. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een productiemedewerker in een betonfabriek ook na zijn vijftigste nog gezond en vitaal naar zijn werk gaat? En hoe stimuleer je de bereidheid van mensen om te leren, zeker wanneer ze niet dolenthousiast over hun baan zijn? Om nog te zwijgen over schuldenproblematiek, die juist onder mensen met praktische beroepen relatief vaak voorkomt…

Om directeuren, (HR-)managers en andere betrokkenen in de industrie met deze problematiek te ondersteunen delen we in dit document onze best practices.  

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Wil je meer grip op het ziekteverzuim binnen jouw organisatie? Zet dan in op het welzijn en werkplezier van je medewerkers. Hoe je dat doet, lees je in deze longread: