Is er nog hoop voor mensen in re-integratie en outplacement? Jazeker!

Succesverhalen die perspectief bieden

Als loopbaancoach gaan mijn coaching, outplacement en re-integratie trajecten gewoon door. Hoewel door veel bedrijven de werkervaringsplaatsen zijn stopgezet, heb ik in deze periode toch voor twee medewerkers wel wat kunnen regelen. Juist nu is het belangrijk je netwerk warm te houden en de hulpvraag te durven stellen. Enorm bijzonder om te merken hoe waardevol je netwerk is! Je biedt je diensten aan en er blijkt perspectief te zijn.

Werkritme opbouwen op kantoor

Bij de twee medewerkers in kwestie was het vinden en starten op een werkervaringsplaats juist heel belangrijk. De trajecten liepen al, maar de gevonden plekken werden stopgezet door de Corona crisis. Zoals de werkervaringsplek bij Nederland Educatie, die al in kannen en kruiken was voordat Corona roet in het eten gooide. Bij nader inzien kon de medewerker toch komen, en het liefst op kantoor. Omdat de meeste mensen van hun organisatie vanuit huis werken, was dat geen probleem. En voor de medewerker een zeer belangrijke en mooie manier om haar werkritme verder op te bouwen.

Werken vanuit huis

Voor de andere werknemer ben ik opnieuw op zoek gegaan en stelde mijn vraag aan de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Hebben jullie iets voor haar liggen? Op afstand wellicht? Zij zochten op dat moment een webhost, werk dat je bij uitstek op afstand kunt uitvoeren. In eerste instantie is er online kennisgemaakt, en nu werkt ze twee ochtenden in de week via hun computersysteem, waar ze toegang toe heeft gekregen. Heel bijzonder dat zo’n organisatie moeite doet in deze tijd en haar nek durft uit te steken.

Doel en richting aan het leven

Juist voor mensen die uit het arbeidsproces zijn, is perspectief heel belangrijk; dat er licht is aan het einde van de tunnel. Voor hen is het extra van belang om fysiek op een plek te werken of structuur in de dag aan te brengen. Je bent aan het integreren, je werkritme is weg. Dan geeft de werkervaringsplek een doel en richting aan je leven.

Processen veranderen, juist nu

De betreffende relaties ken ik echt niet jarenlang, toch staan ze open en willen ze goed doen. Als coach moet je de vraag durven stellen, organisaties reageren daar goed op. In deze tijd krijg je soms dingen sneller voor elkaar; processen veranderen. Zelf heb ik dit soort successen ook nodig. Deze voorbeelden helpen mensen verder: het geeft de burger moed.

Wees creatief en sta open

Als ik nu hoor ‘de komende maand kom ik niet aan het werk’, dan geef ik het voorbeeld van één van mijn cliënten. Een dame, die recent via een videofilmpje en een onlinepresentatie een baan heeft gevonden. Natuurlijk is het nu lastiger om werk te vinden, maar het is zeker mogelijk. Wees creatief, durf over drempels heen te stappen en sta open. Je kunt ook nu, in deze tijd, een baan vinden.

Alexander Lanni werkt als loopbaancoach en adviseur bij Menea

Duurzame inzetbaarheid in de industrie

Outsourcing naar lagelonenlanden, verregaande automatisering en de mechanisering van processen zijn momenteel dé trends in de Nederlandse (maak)industrie. De uitdaging is om de producten die we in Nederland produceren betaalbaar te houden. Hiervoor zijn gezonde medewerkers nodig die plezier in hun werk hebben, met een laag ziekteverzuim en een hoge productiviteit. 

Dat aanlokkelijke doel bereik je echter niet zonder de nodige obstakels. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een productiemedewerker in een betonfabriek ook na zijn vijftigste nog gezond en vitaal naar zijn werk gaat? En hoe stimuleer je de bereidheid van mensen om te leren, zeker wanneer ze niet dolenthousiast over hun baan zijn? Om nog te zwijgen over schuldenproblematiek, die juist onder mensen met praktische beroepen relatief vaak voorkomt…

Om directeuren, (HR-)managers en andere betrokkenen in de industrie met deze problematiek te ondersteunen delen we in dit document onze best practices.  

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Menea zet in beweging