Benieuwd hoe boventallig personeel een nieuwe toekomst kan vinden?

Benieuwd hoe boventallig personeel een nieuwe toekomst kan vinden?

In de huidige hoogconjunctuur zijn er verschillende redenen voor het verdwijnen van arbeidsplaatsen. Aan de andere kant hebben bedrijven moeite om personeel te vinden voor hun openstaande vacatures. Een situatie die nog wel even blijft aanhouden. Volgens het UWV groeit het aantal banen naar verwachting tot een recordaantal van 10,5 miljoen. Een banenmarkt kan de uitkomst bieden om deze zoekende werkgevers en boventallige werknemers met elkaar in contact te brengen. Meestal wordt de markt georganiseerd door het bedrijf waar een reorganisatie plaatsvindt en veel mensen in één keer vrijkomen.

Waarom bij een banenmarkt het mes aan twee kanten snijdt

Weleens gehoord van een banenmarkt? Een letterlijke markt waar bedrijven vanuit een stand in gesprek gaan met mensen die boventallig zijn. Als je baan op de tocht staat word je gedwongen na te denken over een nieuwe toekomst bij een andere werkgever. Best lastig als je al lange tijd bij één bedrijf hebt gewerkt. Je merkt dat er veel is veranderd ten opzichte van de laatste keer dat je zelf hebt gesolliciteerd. Een banenmarkt kan dan uitkomst bieden.

Carrièreperspectief

Werkzoekenden zien dat er carrièreperspectief is en voor werkgevers is het dé kans met potentiële kandidaten in contact te treden. Dus het mes snijdt aan twee kanten. Meestal wordt de markt georganiseerd door het bedrijf waar een reorganisatie plaatsvindt en veel mensen in één keer vrijkomen.

Goede voorbereiding kandidaten

Vaak is een banenmarkt voor boventalligen een eerste stap in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Als loopbaancoach ga je van tevoren met ze aan de slag. Sollicitatie vaardigheden moeten worden aangeleerd: hoe presenteert iemand zichzelf, hoe laat je je motivatie zien, hoe moet je jezelf pitchen op de markt? In korte tijd moet je laten zien wie je bent, wat je zoekt en waarom. Daarnaast is een goed CV natuurlijk essentieel. Bij bijvoorbeeld outplacement vinden wij samen met de medewerker de beste weg naar een nieuwe baan.

Oprechte interesse vanuit de markt

Het aanbod op de banenmarkt is heel divers, er worden zowel banen aangeboden vanuit defensie als in de metaalsector. Potentiële werkgevers hebben één ding gemeen: ze zijn oprecht geïnteresseerd om met mensen in contact te gaan. En het sollicitatieproces wordt meteen heel concreet. Soms loop ik zelf met een kandidaat mee en stel ik mensen voor aan bedrijven. Zoals laatst met Kees, hij zocht een baan in een magazijn. Bij een bedrijf met logistieke vacatures kon Kees gericht vragen stellen over werktijden, salaris en arbeidsperspectief, en hij heeft meteen zijn CV achtergelaten.

Weg sollicitatie angst!

Je ziet mensen een belangrijke drempel nemen als ze naar bedrijven toestappen met hun CV in de hand. Ze stellen zich kwetsbaar op. Als er dan matches worden gemaakt en het echt resultaat oplevert, heeft de banenmarkt zijn meerwaarde al bewezen. Sommige sollicitanten vinden via de banenmarkt de baan die ze ambiëren. Bij anderen is een denkproces in gang gezet en heeft de banenmarkt de angst om te solliciteren weggenomen.

Paul van Loon is werkzaam bij Menea als projectleider en regiomanager zuid

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verontrustende cijfers bekend. Wat bleek? Het ziekteverzuim onder medewerkers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer in het laatste kwartaal sinds 2002.

In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging