E-coaching effectief?

Alexander

E-coaching, veel bedrijven profileren zich ermee en bieden het aan als dé oplossing. Ik zie het alsof je iemand even door de wasstraat haalt. Zo, die is weer geknipt en geschoren. Voor mij als loopbaancoach is juist persoonlijk en fysiek contact enorm belangrijk. Als ik een vraag stel, wil ik voelen en zien wat dat met iemand doet. Als er emotie is dan moet ik naast iemand kunnen staan. Daarom moet e-coaching geen doel op zich zijn, maar een middel. Video coaching of een gesprek via een conference call, het klinkt leuk, maar het is toch echt anders als je met iemand in één ruimte zit.

Benieuwd hoe je e-coaching wel efficiënt in kunt zetten?

Natuurlijk kun je op afstand mensen begeleiden van werk naar werk, of naar een andere stap in hun loopbaan. Via Whatsapp, mail en telefoon kun je vragen hoe het met iemand gaat of hoe iemands sollicitatiegesprek is gegaan. Je hebt even snel contact en dat is efficiënt. Maar zie e-coaching dan wel als onderdeel van een traject, want iemand echt zien geeft de meeste beweging en het beste resultaat.

Online assessment

Neem een online assessment waar e-coaching ingezet wordt als middel; mensen vullen thuis of op hun werkplek de test in. Het voorgesprek kan per telefoon, maar het bespreken van de uiteindelijke resultaten doe ik graag persoonlijk. Ik wil graag dat de uitkomst zal beklijven en daarom is persoonlijk contact zo belangrijk.

Batterij met energie niveau

GRIP is een voorbeeld van een online tool die ik regelmatig gebruik, maar is zeker geen doel op zich. Deze tool is gebaseerd op positieve gedragstherapie en wordt veel ingezet bij een burn-out, disbalans of energieproblemen. Deelnemers maken thuis hun opdrachten met vragen op allerlei gebied en kunnen veel informatie vinden over verschillende thema’s. Zoals of je plezier hebt in je werk, of je talent hebt voor wat je doet, maar ook vragen over ontspanning, nachtrust en voeding. Eigenlijk over alles waaruit overspanning kan ontstaan. Deelnemers zien letterlijk op hun scherm een batterij die hun energieniveau aangeeft.

Reistijd? Jammer dan!

Op bepaalde stressfactoren scoort iemand dan hoger en hierover biedt GRIP filmpjes aan zoals TED-talks en verdiepende informatie waar iemand zelf mee aan de slag kan. Maar altijd met als doel om er samen stap voor stap aan te werken. Door de input uit GRIP te combineren met één op één coaching help je mensen snel en doelgericht en verminder je de klachten. Tijdens persoonlijke gesprekken komen dan altijd veel meer onderwerpen aan de orde. Natuurlijk, dat kost reistijd, maar het weegt zeker op tegen snel online met iemand spreken.

Alexander Lanni werkt als loopbaancoach en adviseur bij Menea

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

De werkdruk op leerkrachten is al jarenlang veel te hoog: steeds meer leraren hebben stress en vinden geen of een stuk minder plezier in hun werk. Zonde! Want hierdoor stroomt personeel weg en wordt nieuw personeel afgeschrikt.

Als schoolleider sta je voor een dubbele uitdaging: aan de ene kant wil je binnen het onderwijs nieuw personeel aantrekken en aan de andere kant wil je het personeel dat er is, zo goed mogelijk aan het werk houden.

We delen in deze whitepaper 9 tips en tricks voor een vitale onderwijsorganisatie waar leerkrachten het werkgeluk weer terugvinden. Ook leggen we de kern van het probleem bloot. Waardoor stroomt personeel weg of valt personeel uit binnen de onderwijssector?

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging