Hoe houd je personeel na de energietransitie duurzaam inzetbaar?

Jacob van der Veer

Ondanks dat ons gasverbruik nog niet minder is geworden, zijn de bedrijven gerelateerd aan de energietransitie al druk bezig met duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Veelal hoogopgeleide mensen met een technische achtergrond. Echte specialisten, werkzaam in een zeer specifieke branche. Jarenlang zijn ze opgeleid binnen een bedrijf met goede arbeidsvoorwaarden en prima inkomsten: een gouden kooi waar ze liever niet uit willen. Waar liggen hun kansen voor de toekomst op de arbeidsmarkt?

Benieuwd waarom nadenken over duurzame inzetbaarheid loont?

Zelf heb ik op mijn 39e een carrièreswitch gemaakt; vanuit een technische managementfunctie ben ik een opleiding tot arbeidsbemiddelaar gaan doen. Deze ervaring geeft me bagage om breed mee te kunnen denken; zowel met de medewerker als met de werkgever. Ik begrijp hoe het werkt binnen het bedrijfsleven en kan bedrijven laten inzien wat de gevolgen zijn van het niet nadenken over duurzame inzetbaarheid. Natuurlijk kost onze interventie geld, maar het levert wel het meervoudige op.

Inloopspreekuur

Momenteel hebben we binnen verschillende bedrijven die te maken hebben met de energietransitie een kantoor ingericht met een inloopspreekuur. Hier lopen medewerkers binnen als ze een vraag of probleem hebben die betrekking heeft op hun carrière. Wat mij opvalt is dat veel personeel moeite heeft buiten hun eigen werkgever te kijken, terwijl ze als hoogopgeleide best wat mogelijkheden hebben.

Zelfredzaamheid in loopbaan

Sommige mensen kun je direct helpen en met anderen ga je uitgebreider aan de slag. Deze vaak zinvolle interventies leiden meestal tot zelfredzaamheid in een loopbaan traject. Met name als je kunt helpen vanuit iemands persoonlijkheid, competenties en drijfveren. Na een gesprek kunnen medewerkers er zelf beter over communiceren met hun werkgever. En daar doe je het feitelijk voor.

Even wakker schudden

Ook geven we verkort loopbaanadvies: welk werk zou bij je passen, wat vind je eigenlijk leuk, zou ik andere kanten kunnen opgaan? Stel dat er een reorganisatie komt, wat dan? Deze mensen willen niet weg, maar bereiden zich wel voor. Stel dat? Wij schudden ze even wakker, maken ze bewust van de mogelijkheden en laten ze alvast nadenken. Eventueel opgevolgd met een uitgebreid loopbaan traject.

Gevolgen zijn divers

Wat je ziet na zo’n kort intensief loopbaanadvies is bijvoorbeeld een verandering in gedrag, een verschuiving van werkzaamheden of een vertrek. Ook brengen we opleidingen en andere functies in beeld. Denk aan werken bij een windmolenexporteur, of werkzaamheden die meer gericht zijn op waterstofgas. Banen waarvoor mensen moeten worden omgeschoold.

Preventief aan de slag

Je laat mensen nu al nadenken. Stel dat het werk dat ze doen zou verdwijnen? Heel preventief dus. Dat maakt deze baan voor mij ook meteen zo leuk. Mensen die ons inzetten doen dat vaak op vrijwillige basis. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd en vragen zich af wat ze echt willen, terwijl er nog geen noodzaak is. Ze zijn bereid om goed na te denken waar op lange termijn hun kansen liggen. Daardoor is er minder stress en kunnen ze zelf beslissen. Op deze manier wordt de situatie goed benut en hebben ze meer effect en invloed op hun eigen loopbaan. En een beter zicht op interne verschuivingen en kansen.

Jacob van der Veer (56) is regiomanager en (loopbaan)coach bij Menea en gespecialiseerd in loopbaanadvies

Duurzame inzetbaarheid in de industrie

Outsourcing naar lagelonenlanden, verregaande automatisering en de mechanisering van processen zijn momenteel dé trends in de Nederlandse (maak)industrie. De uitdaging is om de producten die we in Nederland produceren betaalbaar te houden. Hiervoor zijn gezonde medewerkers nodig die plezier in hun werk hebben, met een laag ziekteverzuim en een hoge productiviteit. 

Dat aanlokkelijke doel bereik je echter niet zonder de nodige obstakels. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een productiemedewerker in een betonfabriek ook na zijn vijftigste nog gezond en vitaal naar zijn werk gaat? En hoe stimuleer je de bereidheid van mensen om te leren, zeker wanneer ze niet dolenthousiast over hun baan zijn? Om nog te zwijgen over schuldenproblematiek, die juist onder mensen met praktische beroepen relatief vaak voorkomt…

Om directeuren, (HR-)managers en andere betrokkenen in de industrie met deze problematiek te ondersteunen delen we in dit document onze best practices.  

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Wil je meer grip op het ziekteverzuim binnen jouw organisatie? Zet dan in op het welzijn en werkplezier van je medewerkers. Hoe je dat doet, lees je in deze longread: