Jongeren coachen tot Nieuwe Bazen

Nieuwe bazen

Waarschijnlijk ken je Resto VanHarte wel: restaurants in de buurt, waar bewoners met elkaar in contact komen door samen te koken en te eten. Een mooi initiatief met als doel eenzaamheid en sociaal isolement terug te dringen. Ik werk momenteel als coach voor een project dat onder de paraplu van Resto VanHarte is ontwikkeld: Nieuwe Bazen, een pilot, speciaal gericht op jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Voor mij is het enorm leuk zo’n jonge diverse groep mensen te coachen.

Jongeren coachen: welke problematiek speelt er?

Nieuwe Bazen biedt deze jongeren een traject in de vorm van een traineeship van zes tot negen maanden, waarin ze worden opgeleid tot sociaal ondernemers. En waarin ze ook daadwerkelijk hun eigen sociale onderneming moeten gaan exploiteren. Samen zetten zij hun talent, creativiteit en opgedane kennis in om de leukste ontmoetingsplaats voor jongeren in hun stad op te zetten.

Iets voor iemand anders betekenen

Het project wil maatschappelijke betrokkenheid stimuleren door jongeren te leren ondernemen én iets in sociaal opzicht voor anderen te betekenen. Na selectiegesprekken en een kick-off bijeenkomst zijn de Nieuwe Bazen samen aan de slag gegaan om hun concept te ontwikkelen. Tijdens deze periode zijn de trainingsmomenten, om hun kennis en vaardigheden te vergroten, gecombineerd met coachgesprekken, want ze lopen tegen veel dingen aan. Wat ga je precies doen voor de jongeren in je stad en waar? Hoe zet je een huisstijl op met eigen logo? Hoe bereik je je doelgroep? Hoe pak je fondsenwerving aan? Hoe doe je dat met budgetteren? Alles wat komt kijken bij de opzet en exploitatie van een bedrijf.

Intense gesprekken over herkenbare situaties

Sinds de start ben ik de coach van team Rotterdam en heb eens per week persoonlijke gesprekken met de deelnemers. Intense gesprekken over wat er speelt in hun dagelijks leven en hoe hier mee om te gaan. En daarnaast natuurlijk ook hun rol in de Nieuwe Bazen groep, hoe pak je die goed op? Ik heb echt de ruimte en de tijd gekregen om lange tijd met iedereen op te trekken. Het leuke is dat je je eigen privé situatie herkent; mijn eigen kinderen zijn iets ouder en hebben dezelfde soort issues. Zo is mijn jongste trainee zeventien jaar. Dat is weer heel anders dan dat je in gesprek bent met iemand die twintig jaar werkervaring heeft.

Verschillen vallen reuze mee

Op deze manier kom ik in contact met verschillende generaties op de arbeidsmarkt. Wat me opvalt? Jonge mensen werken anders, vooral digitaal en er is een andere dynamiek qua communicatie. Maar desondanks vallen de verschillen erg mee. Als je denkt dat deze generatie het allemaal wel weet, dan heb je het mis. Ook hier spelen dezelfde kwesties als bij oudere generaties, denk aan groepsdynamiek, wie neemt de voortrekkersrol, hoe communiceer je met elkaar, kom je je afspraken na? Ook hier geldt het principe: wat je geeft krijg je terug en dat gaat met vallen en opstaan.

Persoonlijke ontwikkeling

Na een ondernemersscan gaf elke jongere aan waarin ze wilden worden begeleid. Een aantal jongeren had de wens zelf een bedrijfje op te zetten. Bij anderen speelden issues die het persoonlijk leven raken of waren er ontwikkelpunten zoals persoonlijke effectiviteit of uitstelgedrag. En heel belangrijk ook: wat is je bijdrage in de groep, durf je feedback te vragen, weet je wat je dwars zit op een constructieve manier in te brengen, kun je plannen? Vooral dat laatste komt veel terug, omdat de meeste deelnemers het Nieuwe Bazen project doen naast hun normale werk of opleiding, dus het vraagt nogal wat.

Nieuwe Bazen van de toekomst

Het project in Rotterdam loopt nu tegen het einde aan, het ontwikkelde concept krijgt steeds meer gezicht en is in de praktijk uitgeprobeerd. Iedereen heeft kunnen ervaren hoe het is om met een groep onbekenden iets nieuws op te zetten en ondernemer te worden. Een mooie leerschool voor de nieuwe bazen van de toekomst!

Elly Duivesteijn werkzaam bij Menea en gespecialiseerd in loopbaan coaching en recruitment

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verontrustende cijfers bekend. Wat bleek? Het ziekteverzuim onder medewerkers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer in het laatste kwartaal sinds 2002.

In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging