Teamspirit na de pandemie

tips om het wij-gevoel erin te houden

  1. Investeer in je team

    Eén ding is belangrijk, en helaas niet meer met terugwerkende kracht te herstellen: heb je geïnvesteerd in je teamleden tijdens de coronaperiode, ondanks de restricties?Misschien heb je een-op-een wandelafspraken gemaakt. Hartstikke mooi, maar hebben jouw teamleden elkaar onderling ook gezien?

  2. Stimuleer contact en verbinding in je team

    In hoeverre heb je je teamleden gestimuleerd contact op te nemen met die nieuwe collega, voor een een-op-een Team-meeting? Dat wordt van beide kanten enorm gewaardeerd, alleen denken medewerkers daar zelf niet snel aan. Aan jou als leidinggevende de taak extra alert te zijn op deze nieuwelingen. Vraag regelmatig naar hun welbevinden en maak de verbinding met andere collega’s. 

  3. Wees alert op verzuim

    Misschien valt het minder op als een team of teamlid disfunctioneert. Oude issues die speelden zijn naar de achtergrond geschoven, maar zullen als een boemerang terugkomenWees alert op de eerste verzuimgevallen.

  4. Wissel live en virtueel af

    Om de betrokkenheid bij de organisatie te stimuleren is het slim om teamoverleg afwisselend live en virtueel te organiserenBijvoorbeeld een wekelijks overleg per scherm en een maandoverleg op kantoor. En eens in het kwartaal een echte borrel, zodat je gewoon even ongedwongen met elkaar kan praten over hoe het gaat. Daar kan een online bingo vanachter een scherm echt niet tegenop!

  5. Laat je inspireren

    Teams doen het beter wanneer ze niet alleen maar met de dagelijkse werkpraktijk bezig zijn, maar ook af en toe kunnen reflecteren op hun vakgebied of functioneren. Organiseer eens een inspirerende lezing, workshop of training. Mogelijke onderwerpen: communicatiestijlen, samenwerkingsvormen en de samenstelling van teams in relatie tot hun doelen.

Duurzame inzetbaarheid in de industrie

Outsourcing naar lagelonenlanden, verregaande automatisering en de mechanisering van processen zijn momenteel dé trends in de Nederlandse (maak)industrie. De uitdaging is om de producten die we in Nederland produceren betaalbaar te houden. Hiervoor zijn gezonde medewerkers nodig die plezier in hun werk hebben, met een laag ziekteverzuim en een hoge productiviteit. 

Dat aanlokkelijke doel bereik je echter niet zonder de nodige obstakels. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een productiemedewerker in een betonfabriek ook na zijn vijftigste nog gezond en vitaal naar zijn werk gaat? En hoe stimuleer je de bereidheid van mensen om te leren, zeker wanneer ze niet dolenthousiast over hun baan zijn? Om nog te zwijgen over schuldenproblematiek, die juist onder mensen met praktische beroepen relatief vaak voorkomt…

Om directeuren, (HR-)managers en andere betrokkenen in de industrie met deze problematiek te ondersteunen delen we in dit document onze best practices.  

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging