Thuiswerken als loopbaancoach: op sloffen én sneakers

Thuiswerken

Ik ben dan ook gewend hybride te werken, althans vóór Corona. Toen werkte ik vanuit verschillende kantoren, in diverse steden, en in samenwerking met coachhuizen die hun ruimtes beschikbaar stelden. Ook maakte ik mijn klantafspraken in gezellige koffie- en lunchtentjes. Thuiswerken? Alleen mijn rapportages schreef ik vanuit huis.

Hoe zorg je tijdens thuiswerken voor echt menselijk contact?

Hoe anders is dat nu: tegenwoordig zijn mijn afspraken negen van de tien keer online en doe ik alles via Microsoft Teams. Thuiswerken voert de boventoon. Ik loop meer op mijn sloffen dan op hakken! Eerlijk gezegd: leuk is anders. Ik ben enorm sociaal en vind het heerlijk mensen te zien. Dus is het zoeken naar evenwicht. Wat een uitdaging! Niemand wil immers alleen maar tegen een laptop aanpraten toch?

Stuk efficiënter

Ik moet wel toegeven dat het werkende leven een stuk efficiënter is geworden. Door niet van hot naar her te reizen, kan ik veel meer afspraken maken en ben ik vaker in balans qua tijd. Wel plan ik mijn onlineafspraken strak achter elkaar. Voorheen zat daar dan nog wel eens een autorit tussen, waar je je gedachten de vrije loop kon laten. Opletten dus: niet over grenzen heen gaan!

Balans tussen online en fysiek contact

Maar ja, dan het echte sociale contact… Hoe zorg je ervoor balans te vinden tussen online en menselijk contact? Soms is fysiek contact echt essentieel. Neem een kennismakingsgesprek met een toekomstige coaching kandidaat. Zo’n moment is bepalend en werkt alleen op basis van vertrouwen. Dan wil je elkaar het liefst in levenden lijve ontmoeten. De oplossing? Samen buiten wandelen! Hup, sneakers aan en op pad. Zo simpel kan het zijn: samen een wandeling maken om het gesprek aan te gaan en echt verbinding te maken.

Hakken of sloffen?

Wat de toekomst ons brengt, is nog gissen, maar ik verwacht dat ons werk wezenlijk zal veranderen. Deze periode leert ons dat veel werk makkelijk online kan plaatsvinden. Waarschijnlijk komen we uit op een fiftyfifty constructie: deels online met elkaar in gesprek en deels fysiek. Wat ik zelf merk, en die overtuiging had ik een jaar geleden nog niet, is dat een voortgangsgesprek met een kandidaat prima online kan plaatsvinden. Terwijl je een eerste kennismaking, of het afleggen van een loopbaantest, beter één op één kunt doen. Tijdens die momenten ga je veel meer in gesprek en met elkaar de diepte in.

PS: Hopelijk kunnen binnenkort mijn hakken weer uit de kast. Maar toch hou ik mijn sneakers en sloffen binnen handbereik

Menekse Polat is loopbaancoach bij Menea

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

De werkdruk op leerkrachten is al jarenlang veel te hoog: steeds meer leraren hebben stress en vinden geen of een stuk minder plezier in hun werk. Zonde! Want hierdoor stroomt personeel weg en wordt nieuw personeel afgeschrikt.

Als schoolleider sta je voor een dubbele uitdaging: aan de ene kant wil je binnen het onderwijs nieuw personeel aantrekken en aan de andere kant wil je het personeel dat er is, zo goed mogelijk aan het werk houden.

We delen in deze whitepaper 9 tips en tricks voor een vitale onderwijsorganisatie waar leerkrachten het werkgeluk weer terugvinden. Ook leggen we de kern van het probleem bloot. Waardoor stroomt personeel weg of valt personeel uit binnen de onderwijssector?

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging