Video solliciteren? Doe het goed of niet

Video solliciteren? Doe het goed of niet

Online solliciteren. Het is bijna te eenvoudig. Je maakt een update van je cv en brief, even uploaden en klaar. Maar het blijft een vrij anonieme manier om jezelf in de kijker te spelen. Tegenwoordig vragen steeds meer bedrijven om een video sollicitatie. Hiermee wordt het sollicitatieproces een stuk efficiënter. Er reageren minder sollicitanten en het is sneller duidelijk of kandidaten in het profiel passen. Eigenlijk haalt een video sollicitatie de eerste indruk naar voren. Tijdswinst voor de werkgever!

10 tips om succesvol te solliciteren per video

Als loopbaancoach train ik mensen bij het vinden van een baan en ik merk dat video sollicitaties een steeds belangrijker onderdeel worden in dat proces. Video solliciteren wordt al standaard ingezet door een aantal grote organisaties, bijvoorbeeld voor salesfuncties en voor het werven van trainees. Vaak banen waar klantencontacten cruciaal zijn en waarbij het belangrijk is hoe iemand overkomt op beeld.

Koudwatervrees

Wel hebben veel kandidaten nog koudwatervrees. Mensen voelen zich toch vaak ongemakkelijk bij het zien van zichzelf op camera. Er bestaat nog behoorlijk wat weerstand en angst. Ik hoor kandidaten al snel zeggen: ‘Oh nee, niets voor mij, laat maar.’ Zonde toch? Waarom zou je om die reden een mooie baan laten schieten?

Je hebt een aantal vormen van video solliciteren:

  • Een video interview met 4 à 5 standaardvragen, waarbij de kandidaat de antwoorden opneemt met de webcam. Handig voor bedrijven om kandidaten goed te vergelijken.
  • Een interview via Skype of Facetime, vergelijkbaar met een gewoon gesprek. Dit middel wordt met name ingezet door internationale organisaties, die in het buitenland werven.
  • Een videopitch als kort verkoopverhaal, gevraagd door de werkgever, of op eigen initiatief om je te onderscheiden tijdens een sollicitatie. Zo’n pitch dwingt iemand tot de kern te komen: van ultrakort (15 sec.) tot 1 à 1,5 minuut maximaal.

Opvallend

Kandidaten die via video solliciteren vallen op. Ze springen eruit, omdat ze hun enthousiasme en talent kunnen tonen, beter dan via cv of brief. Bovendien vallen een niet matchende vooropleiding of weinig ervaring meteen weg. Natuurlijk schud je zo’n video niet zomaar uit je mouw. Het is goed om te weten wat wel en wat niet werkt op video, bovendien moet je jouw verhaal scherp hebben. Soms zie ik kwalitatief goede video’s voorbijkomen, maar als het gaat over de inhoud, dan denk ik regelmatig: had voor een goede pitch toch even een loopbaanadviseur ingeschakeld!

10 do’s & dont’s van video solliciteren op een rij:

  1. Doe het goed of doe het niet.
  2. Weet wat je wilt vertellen en doe het over totdat het goed is.
  3. De boodschap moet kort en krachtig zijn. Beperk je tot de kern.
  4. Gebruik concrete voorbeelden uit de praktijk en geen algemeenheden.
  5. Spreek tot je publiek, kijk in de camera. Wat helpt is om net boven de camera een foto op te hangen, zodat het lijkt alsof je iemand aankijkt.
  6. Oogcontact is belangrijk, dus zorg ervoor dat er daglicht op je gezicht en ogen valt.
  7. Gebruik een statief.
  8. Gebruik een microfoon, en kies een rustige plek uit, zonder omgevingsgeluiden.
  9. Zorg eventueel voor ondertiteling, dan kan iemand je video afspelen zonder geluid.
  10. Leg je creativiteit in de video door beelden af te wisselen.

Ilonka Hogetoorn is loopbaancoach bij Menea en gespecialiseerd in arbeidsmarkt benadering

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

De werkdruk op leerkrachten is al jarenlang veel te hoog: steeds meer leraren hebben stress en vinden geen of een stuk minder plezier in hun werk. Zonde! Want hierdoor stroomt personeel weg en wordt nieuw personeel afgeschrikt.

Als schoolleider sta je voor een dubbele uitdaging: aan de ene kant wil je binnen het onderwijs nieuw personeel aantrekken en aan de andere kant wil je het personeel dat er is, zo goed mogelijk aan het werk houden.

We delen in deze whitepaper 9 tips en tricks voor een vitale onderwijsorganisatie waar leerkrachten het werkgeluk weer terugvinden. Ook leggen we de kern van het probleem bloot. Waardoor stroomt personeel weg of valt personeel uit binnen de onderwijssector?

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging