Waarom deze hersengymnastiek goed werkt bij stresshantering
Jezelf de vraag stellen: Wanneer deed je voor het LAATST iets voor het EERST? houdt je brein flexibel. Zie het als hersengymnastiek: je kunt kleine dingen veranderen door vanzelfsprekende dingen net even anders te doen. Door bijvoorbeeld eens naar een andere supermarkt te gaan (waar vind je de juiste schappen?!) of je hardlooprondje andersom te doen. Zo simpel als het is, zo oncomfortabel kan het soms even voelen, tegelijk is het alleen maar een teaser en ontwricht het je systeem niet. Zoiets ‘nieuws’ trekt je uit je comfortzone en dat is goed voor je hersenen. Die wennen eraan niet op routine te handelen, maar actieve analyses te maken zonder voor standaardoplossingen te kiezen.
Vermijd ingesleten patronen
Waarom standaardoplossingen riskant zijn? Ze slijten in en helpen je om je veilig te voelen, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd het beste zijn. Check daarom regelmatig of jouw aanpak de juiste is. Met name als je onder druk staat, in je baan of privéleven. Soms is de druk zo hoog dat het lastig is je staande te houden. Je gaat dan nog harder doen wat je deed, terwijl dit de stress niet vermindert. Naast voldoende rustmomenten en grip op je situatie is het belangrijk te zorgen voor een flexibel brein.
Stress piramide
Misschien zijn er ingesleten patronen in je leven of op je werk waar je niet gelukkig van wordt? Vraag je eens af wanneer je stress ervaart. Ik merk dat ik vastloop als ik snauwerig en prikkelbaar ben en soms harder praat dan nodig. Waar merk jij het aan? Kun je in deze momenten de stress opvangen, helder nadenken en meebewegen? Als je bij jezelf herkent wanneer je dat punt bereikt, heb je een rustige basis, die de klap opvangt. Je bent scherp gefocust, je doet wat je moet doen en keert terug naar die basis. Trek je jezelf leeg en ga je nog harder werken, dan is het steeds moeilijker terug te schakelen naar ontspanning. Ik zeg altijd: zorg ervoor dat je op de bodem van je stress piramide blijft: onderaan is het rustig, bovenaan benauwd.
Blijf je brein de baas bij stress
Omdat veel mensen stress ervaren tijdens hun werk en laat in de gaten hebben dat ze er zelf iets aan kunnen doen, geef ik bij Menea een training: ‘Blijf je brein de baas bij stress’. Wat is stress voor jou, hoe herken je het, hoe werkt het in je brein? Later komen we terug op wat iemand concreet doet bij stress en hoe je bijvoorbeeld beter grenzen kunt stellen aan werk.
Open staan voor hulp
Ook gaan we dieper in op persoonlijke omstandigheden en problematiek. Slaap je gezond? Doe je aan mantelzorg? Heb je een druk gezinsleven? Deelnemers delen dit soort onderwerpen in hun team, hierdoor ontstaat er begrip en voelen mensen zich gesteund. En heeft iemand een knelpunt, dan kunnen anderen daar vaak bij helpen. Heel bijzonder om te zien hoe mensen zich kwetsbaar opstellen en open staan voor hulp van anderen. En natuurlijk stellen we de vraag: wanneer deed je voor het LAATST iets voor het EERST, voor de nodige hersengymnastiek.
Yvette Kmieciak is manager bij Psychologisch Adviesbureau Hof en daarnaast trainer / coach bij Menea