Al tijden kampt de zorg met een nijpend tekort aan personeel. Er staan momenteel maar liefst 60.000 vacatures open. Als de voorspellingen uitkomen, zoals in de grafiek hieronder weergegeven, dan loopt dit tekort de komende tien jaar enorm op.
De grote vraag is natuurlijk hoe het tekort kan worden verholpen. Wij denken dat alleen het werven van extra mensen niet de enige oplossing is. Want naast het tekort, is ook het verzuim binnen de zorg erg hoog, namelijk 7%.
Amira begon haar carrière als trainee bij een grote financiële instelling. Maar na achttien jaar in verschillende functies gewerkt te hebben, begon ze te beseffen dat ze iets anders wilde…
“Ik voelde de drang om mijn horizon te verbreden en te verkennen wat er buiten de financiële wereld te ontdekken was. Ik wist alleen nog niet precies wat dat ‘iets anders’ dan precies was.”
Met de begeleiding van onze loopbaancoach Yvonne Muris begon Amira stap voor stap te onderzoeken welke mogelijkheden er waren.
Ongeveer de helft van het totaal aantal ziekteverzuimdagen is een gevolg van psychische klachten, overspannenheid, burn-out en klachten aan het bewegingsapparaat. Echter komt uitval door griep en verkoudheid met 43% het vaakst voor, gevolgd door klachten aan de buik, maag of darmen met 9%.
Voorkomen is altijd beter dan genezen, zet daarom in op duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en houd de vinger aan de pols. Hoe? Wij gaan er graag met je over in gesprek!
Het tegendeel is waar! Onze tip: benader de bedrijfsarts als sparringpartner. Neem als werkgever het initiatief om nauw contact met de bedrijfsarts te onderhouden. Enerzijds om de re-integratie voor alle partijen zo goed mogelijk in te vullen, anderzijds om jouw plichten die de Wet verbetering poortwachter met zich meebrengt na te komen.
Kom in contact!
“Vier op de tien zorgmedewerkers dreigen de zorg te verlaten, dat wil je toch voorkomen? Wij denken graag met je mee over hoe je duurzame inzetbaarheid door jouw zorgorganisatie verweeft!”
Neem contact op met loopbaancoaches Christine Krikke en Ilonka Hogetoorn