Ga werkdruk en uitval in de zorg te lijf...

Met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Al tijden kampt de zorg met een nijpend tekort aan personeel. Er staan momenteel maar liefst 60.000 vacatures open. Als de voorspellingen uitkomen, zoals in de grafiek hieronder weergegeven, dan loopt dit tekort de komende tien jaar enorm op.  

De grote vraag is natuurlijk hoe het tekort kan worden verholpen. Wij denken dat alleen het werven van extra mensen niet de enige oplossing is. Want naast het tekort, is ook het verzuim binnen de zorg erg hoog, namelijk 7%.  

Een case uit de praktijk: van de financiële sector naar de zorg…

Amira begon haar carrière als trainee bij een grote financiële instelling. Maar na achttien jaar in verschillende functies gewerkt te hebben, begon ze te beseffen dat ze iets anders wilde…  

“Ik voelde de drang om mijn horizon te verbreden en te verkennen wat er buiten de financiële wereld te ontdekken was. Ik wist alleen nog niet precies wat dat ‘iets anders’ dan precies was.”    

Met de begeleiding van onze loopbaancoach Yvonne Muris begon Amira stap voor stap te onderzoeken welke mogelijkheden er waren.   

Zorgpersoneel
Zorgpersoneel

Verzuim ligt altijd op de loer, zeker bij zorgmedewerkers...

Q&A: drie vragen over verzuim beantwoord, staat jouw vraag ertussen?

Ongeveer de helft van het totaal aantal ziekteverzuimdagen is een gevolg van psychische klachten, overspannenheid, burn-out en klachten aan het bewegingsapparaat. Echter komt uitval door griep en verkoudheid met 43% het vaakst voor, gevolgd door klachten aan de buik, maag of darmen met 9%. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zet daarom in op duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en houd de vinger aan de pols. Hoe? Wij gaan er graag met je over in gesprek! 

Het tegendeel is waar! Onze tip: benader de bedrijfsarts als sparringpartner. Neem als werkgever het initiatief om nauw contact met de bedrijfsarts te onderhouden. Enerzijds om de re-integratie voor alle partijen zo goed mogelijk in te vullen, anderzijds om jouw plichten die de Wet verbetering poortwachter met zich meebrengt na te komen.    

Ik heb een andere vraag

Samen voorkomen we onnodig verzuim

Met de juiste maatregelen zorg je ervoor dat medewerkers vitaal blijven en dus minder snel uitvallen. Aan welke maatregelen kun je dan zoal denken?  
Doe eerst een 0-meting: een scan van de energiebalans
Dit kan via een digitale tool die aangeeft of iemand nog over voldoende energiebronnen beschikt. Zit de medewerker tegen een burn-out aan of is er juist sprake van bevlogenheid voor het werk? Of wellicht heeft de medewerker last van een bore-out: al lang op een vaste plek binnen de organisatie en niet meer durven bewegen vanwege goede arbeidsomstandigheden.
Ontdek potenties en blokkades
Met behulp van de loopbaanscan worden potenties of blokkades in het werkvermogen van een medewerker achterhaald. Zit de medewerker nog op de juiste plek? Met onder andere de inzet van de loopbaanscan en in gesprekken met de leidinggevende en de coach wordt een individueel traject voorgesteld, meestal in de vorm van een persoonlijk ontwikkelplan of loopbaantraject.  
Maak een financiële scan
Werken in de zorg kan minder belastend worden als er parttime wordt gewerkt. Maar wat zijn dan de financiële consequenties? Een financiële pasfoto geeft daar inzicht in. Het mooie is dat medewerkers vaak tot de conclusie komen dat ze best minder kunnen gaan werken – zeker wanneer het gaat om medewerkers met veel dienstjaren. Dat maakt de keus voor minder uren minder eng. 
Vorige slide
Volgende slide

Misschien vind je dit ook interessant!

Kom in contact! 

Vier op de tien zorgmedewerkers dreigen de zorg te verlaten, dat wil je toch voorkomen? Wij denken graag met je mee over hoe je duurzame inzetbaarheid door jouw zorgorganisatie verweeft!

Neem contact op met loopbaancoaches Christine Krikke en Ilonka Hogetoorn