Een uitzonderlijke carrièreswitch: van de financiële sector naar de zorg…

Zorgpersoneel

Onze coachee vertelt over haar coachingstraject bij Menea 

In deze case zoomen we in op de carrièreswitch van Amira*, een inspirerende vrouw die een opmerkelijke carrièreswitch heeft gemaakt van de financiële sector naar de zorg. Amira deelt haar ervaringen over haar coachingstraject én de stappen die ze heeft ondernomen om haar passie na te jagen.  

Amira begon haar carrière als trainee bij een grote financiële instelling. Maar na achttien jaar in verschillende functies gewerkt te hebben, begon ze te beseffen dat ze iets anders wilde. “Ik voelde de drang om mijn horizon te verbreden en te verkennen wat er buiten de financiële wereld te ontdekken was. Ik wist alleen nog niet precies wat dat ‘iets anders’ dan precies was.”  

Een herontdekte jeugddroom 

De vader van Amira was dierenarts. “In mijn vroege tienerjaren dacht ik: dat wil ik later ook worden, maar dan met mensen.” Toen het keuzemoment van studierichtingen dichterbij kwam, koos ze er toch voor om iets anders te doen. “Ik was ook goed in wiskunde en de keuze om chirurg te worden stond op dat moment te ver van me af.” Maar hierop terugkijkend: een functie in de zorg heeft Amira altijd aangesproken, dus besloot ze om de zorgsector te onderzoeken.  

Op verkenning met loopbaancoach Yvonne 

“Ik vroeg me wel af hoe mijn achtergrond in de financiële dienstverlening zou passen bij deze – voor mij – nieuwe sector.” Met de begeleiding van loopbaancoach Yvonne Muris begon Amira stap voor stap te onderzoeken welke mogelijkheden er wél waren.  

“Ik werd aangemoedigd om de tijd te nemen; verschillende sectoren binnen de zorg te onderzoeken, zoals gehandicaptenzorg, ouderenzorg en jeugdzorg. Ik voerde gesprekken met mensen die al werkzaam waren in deze sectoren om een beter beeld te krijgen van de dagelijkse gang van zaken en de vereisten van de functies. Heel fijn dat ik gebruik kon maken van het uitgebreide netwerk dat Menea heeft.” 

Een functie in het ziekenhuis blijkt haar op het lijf geschreven 

Hoewel Amira’s keuze voor de zorgsector verrassend was voor haar omgeving, was ze vastberaden om de verkenning van deze nieuwe weg voort te zetten. “Na verschillende meeloopdagen, stages en introducties kwam ik tot de conclusie dat een functie in een ziekenhuis het beste bij mij zou passen. Ik ontdekte dat er veel raakvlakken waren tussen mijn ervaring bij de bank en de dynamische omgeving van een ziekenhuis.”  

Met de dag enthousiaster om de overstap naar de zorg te maken  

Elk gesprek en elke ontmoeting bevestigde Amira’s enthousiasme en overtuiging om de overstap naar de zorgsector te maken. Ze voelde dat ze iets waardevols te bieden had en was vastbesloten om haar passie te volgen.  

Met een positieve mindset en de steun van loopbaancoach Yvonne zette Amira de volgende – meest spannende – stap in haar carrière. Ze werkt sinds kort als manager van het operatiecomplex van drie verschillende ziekenhuizen en ze heeft het ontzettend naar haar zin.  

Dit neemt Amira mee uit het coachingstraject 

“Ontdekken door te doen. Ik heb geleerd dat ik meer naar mijn gevoel en intuïtie moet luisteren.” Ze erkent dat intuïtie altijd belangrijk is en dat je door te doen ontdekt of iets bij je past. Ook benadrukt Amira het belang van denken in kansen en het overwegen van wat er wél mogelijk is.  

Een coachingstraject bij Menea: maatwerk en de juiste persoonlijke ondersteuning 

“De coaches van Menea zijn serieuze en volwaardige sparringpartners, die actief met me mee hebben gedacht.” Ze waardeert het professionele advies en de inzet van het netwerk van Menea om haar te helpen bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. 

Als laatste vertelt Amira over de maatwerkbenadering van Menea en het vermogen van het team om écht persoonlijk contact te leggen met kandidaten. “Zelfs wanneer ik twijfels had of de zoektocht naar mijn droombaan te langzaam verliep, heeft Yvonne dit in perspectief geplaatst en mij gerustgesteld en gemotiveerd om mijn hart te volgen, op het juiste tempo.”  

Vanwege privacyredenen gebruiken wij de gefingeerde naam Amira in dit verhaal. 

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verontrustende cijfers bekend. Wat bleek? Het ziekteverzuim onder medewerkers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer in het laatste kwartaal sinds 2002.

In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Wil je meer grip op het ziekteverzuim binnen jouw organisatie? Zet dan in op het welzijn en werkplezier van je medewerkers. Hoe je dat doet, lees je in deze longread: