Een succesvolle loopbaanswitch: Saskia maakte de overstap richting de zorg! 

loopbaanswitch

Na 27 jaar met veel plezier en passie bij Optisport gewerkt te hebben, werd Saskia geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen. Ze was gedwongen haar carrièrepad te heroverwegen. In deze case vertelt ze over haar re-integratietraject, dat resulteerde in een succesvolle carrièreswitch naar de zorgsector. 

Saskia is getrouwd en moeder van twee prachtige kinderen, een van 10 en een van 8 jaar oud, op wie ze erg trots is. Ze heeft 27 jaar lang met veel plezier bij Optisport (eerst was het zwembad actief onder een andere naam) gewerkt, maar door verschillende omstandigheden moest ze afscheid nemen van deze werkgever. 

Getroffen door astma en post-COVID  

Vier jaar geleden nam Saskia’s leven een onverwachte wending toen haar astma, na jaren van afwezigheid, plotseling terugkeerde. Deze terugval was zo ernstig dat ze drie maanden lang de zolder van haar huis niet kon betreden, een gevolg van een longcapaciteit die was gedaald tot 58%. Net toen ze zich aan het herstellen was, werd ze getroffen door post-COVID, een nieuwe uitdaging die haar herstel compliceerde. 

Bij Optisport volbracht Saskia haar taken altijd met gemak: ze was gewend om te multitasken en stond altijd klaar om de telefoon op te nemen, de kassa te bedienen en zowel klanten als collega’s te assisteren. In combinatie met haar gezondheidstoestand waren de eisen van haar werk opeens torenhoog. Saskia stond voor een nieuwe realiteit waarin wat eens vanzelfsprekend was, niet langer mogelijk leek.  

Ze vertelt: “Ik kon in die tijd moeilijk prikkels verwerken en ook liet mijn cognitieve geheugen me soms in de steek. Toen dacht ik: Weet je wat? Ik ga een maagverkleining doen, want dat kan misschien ook nog helpen om mijn energie weer terug te krijgen.” Dit heeft Saskia nu ruim een jaar terug ook gedaan. “Zie hier het resultaat: min 70 kg. En het heeft ook echt geholpen, want ik heb nu een longcapaciteit van 77%!” Toch moest Saskia wel de beslissing nemen dat ze niet meer verder kon werken bij Optisport. 

Begeleiding vanuit Menea  

“Ik had in mijn ziekteperiode al verschillende gesprekken gehad met loopbaancoach Menekse Polat van Menea. En toen ik de beslissing had genomen om echt weg te gaan bij Optisport, ging het eigenlijk heel snel allemaal.” Menekse heeft Saskia geholpen met LinkedIn en gemotiveerd om naar verschillende vacatures te kijken.  

In de gesprekken met de loonbaancoach stonden persoonlijke reflectie en zelfinzicht centraal. Wat wil je echt? Hoe sta je er zelf in? Brengt dit je wijsheid of inzicht, verrijkt het je leven of niet? “De oprechtheid van Menekse heeft zeker bijgedragen om de stap naar een nieuwe baan te zetten. Zonder deze ervaring had ik de moed niet gevonden om een andere richting in te slaan. Ik ben haar daar enorm dankbaar voor.” Er werd een plan op maat gemaakt, gericht op wat voor Saskia haalbaar was en wat niet, wat haar goed deed en wat niet.  

Een carrièreswitch naar de zorg 

Na de beslissing om een nieuwe richting in te slaan, diende zich plotseling een vacature aan die perfect leek. “Dit is voor mij, dacht ik meteen en zonder aarzeling reageerde ik. Al op dinsdag kon ik op gesprek komen, en de volgende dag kreeg ik het goede nieuws: ik was aangenomen. Zo begon ik aan mijn huidige baan, waarbij ik huishoudelijke taken verricht voor ouderen in hun woonruimtes. Met een rood doekje en emmer voor de badkamer, en een blauwe set voor de woonkamer, breng ik orde in hun dagelijkse leven.”  

Saskia is enorm blij met de waardering die ze ontvangt. “Het zorgt ervoor dat ik elke dag met een glimlach weer naar huis ga. Dit werk geeft me zoveel voldoening dat ik vol energie thuiskom en spontaan voorstel om met de kinderen te gaan shoppen of een uitstapje te maken naar het bos of het strand.”  

Ze vertelt ook dat het een bijzondere ervaring is om mensen te ondersteunen in de laatste fase van hun leven. “Hoewel het afscheid nemen van mensen telkens weer zwaar is, brengt het ook een gevoel van dankbaarheid met zich mee. Een van de grootste voordelen voor mij persoonlijk is dat ik niet langer overweldigd word door constante prikkels, iets wat in mijn vorige baan wel het geval was. Menekse speelde een cruciale rol op dit kruispunt van mijn leven. Zij was precies de persoon die ik nodig had om deze kansen te zien en te grijpen.” 

Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Jouw aannameprocedure onder de loep...

Je hebt het vast gemerkt aan het aantal openstaande vacatures: de spanning op de arbeidsmarkt lijkt maar niet te stagneren. Als werkgever doe je je best om talentvolle kandidaten aan te trekken en uiteindelijk ook aan te nemen. Maar door de enorme krapte op de arbeidsmarkt ligt er een gevaar op de loer: nieuwe medewerkers worden misschien te snel aangenomen.  

Dit brengt verschillende risico’s met zich mee: is deze persoon wel écht geschikt voor de functie – en bijvoorbeeld de werkdruk die de functie met zich meebrengt? Heeft deze persoon wel de juiste drijfveren? Dan is de vraag: hoe haal je als werkgever op een krappe arbeidsmarkt toch de beste talenten in huis? 

In deze whitepaper gaan we in op de volgende deelthema’s  

  • Werving en selectie: dit zijn trends om in de gaten te houden 
  • Een potentiële kandidaat op het oog? Dit zijn de do’s en don’ts  
  • Waarom een selectieassessment bijdraagt aan een duurzame invulling van jouw vacature
 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Wil je meer grip op het ziekteverzuim binnen jouw organisatie? Zet dan in op het welzijn en werkplezier van je medewerkers. Hoe je dat doet, lees je in deze longread: