Elk persoonlijk verhaal is anders: 35 jaar Menea door de ogen van Elly Duivesteijn

“Menea biedt de ruimte om te doen wat bij je past” 

Toen accountmanager Elly Duivesteijn in november 2005 bij Menea begon, was dat in eerste instantie tijdelijk. “Ik zou het werving- en selectieteam van Menea PeZet drie maanden gaan versterken. Nu zijn we bijna twintig jaar verder. Ongelooflijk hoe dat loopt!” Wat haar nog altijd bij Menea houdt? “De prettige werksfeer en vooral de autonomie. Je krijgt hier ruimte om te doen wat bij je past.”  

Elly vervulde allerlei rollen, van recruitment consultant tot loopbaancoach en van trainer tot regionale accountmanager. Daarnaast is er ook altijd ruimte om aan te sluiten bij interne werkgroepen die zich bezighouden met verschillende onderwerpen op haar vakgebied. “Die variatie houdt het werk voor mij interessant.”  

Van HR-consultancy naar re-integratie en verzuim 

De organisatie is in die tijd flink veranderd, vertelt Elly. “Toen ik begon, was Menea PeZet een eigen, zelfstandige afdeling met zes mensen. Er zaten toen echt nog ‘schotjes’ tussen de afdelingen. Inmiddels zijn we veel meer een samenhangend geheel geworden.” Ook strategisch veranderde er veel: “Na een management buy-in 2007, kwam er nog meer focus op outplacement en re-integratie. We gingen echt bouwen aan tweede spoor begeleiding en specialiseerden ons in verzuim.” 

Ook externe ontwikkelingen lieten hun sporen na. Tijdens de financiële crisis in 2009 veranderde de opdrachtenportefeuille van Menea PeZet in rap tempo. “De markt ging helemaal op slot. Ik klopte op deuren die niet opengingen,” vertelt ze. Binnen een mum van tijd schakelde Elly om naar begeleiding bij outplacement. Die flexibiliteit is volgens haar typerend voor Menea. “Die ruimte was er gewoon. Dat vond ik echt heel prettig.”  

Ook de coronacrisis had impact. “Iedereen ging thuiswerken, het coachen en de trainingen verliep digitaal. Ik had nooit verwacht dat dat zou werken, maar dat deed het wel.” De loopbaantrainingen worden tot op heden nog steeds digitaal gegeven.  Ook het persoonlijk contact met collega’s werd anders, blikt Elly terug. “We vonden daar zo onze weg in, zochten elkaar op een andere manier op. En nu nog steeds maken we af en toe bewust tijd om samen te lunchen, zodat we met elkaar verbonden blijven.” 

Elly Duivesteijn

“Oprecht contact leggen blijft de basis”

Sinds begin vorig jaar heeft Elly opnieuw een overstap gemaakt. “Ik ben nu drie dagen per week accountmanager voor Zuid-Holland, en daarnaast geef ik loopbaantrainingen en begeleid ik als loopbaancoach nog een klein aantal trajecten.” Dat betekent: de regio goed in kaart brengen, relaties opbouwen, plannen maken. “Klanten waarderen het dat ik de inhoud ken, omdat ik uit de uitvoering kom. Dat schept vertrouwen.”  

Accountmanagement kent tegenwoordig een heel andere dynamiek dan twintig jaar geleden, vertelt Elly. “Toen reed ik met papieren KvK-lijsten rond over bedrijventerreinen. Nu gaat alles digitaal, via LinkedIn en online portals. Maar de essentie blijft hetzelfde: behoefte peilen en oprecht contact leggen.” 

De kracht van Menea: aandacht maakt het verschil 

De arbeidsmarkt is in die tijd fundamenteel veranderd, ziet Elly. “Tijdens de crisis hoorde ik regelmatig mensen in mijn trainingen zeggen: ‘jij staat hier wel leuk te praten, maar er ís gewoon geen werk’. Nu zijn er voldoende perspectieven op de arbeidsmarkt, dat geeft medewerkers rust en maakt ons werk ook een stuk leuker.”  

Toch blijft het voor veel kandidaten een spannende zoektocht. “In eerste instantie is het een zwart gat als je van werk moet switchen, maar als loopbaancoach kun je dan echt het verschil maken.” Daar zit voor Elly ook de kracht van Menea. “Voor mij persoonlijk komt in mijn werk alle ervaringen uit mijn werkleven hier samen. “Ik weet hoe de hazen lopen en kan mijn eigen praktijkvoorbeelden gebruiken in trainingen, in loopbaantrajecten en in gesprekken.” 

Al 35 jaar betrokken bij persoonlijke verhalen 

Wat haar het meest raakt, zijn de persoonlijke verhalen van kandidaten. “Er zitten vaak veel overeenkomsten in situaties, maar elk verhaal is toch weer anders. Het is de kunst om iedereen op een passende manier te begeleiden. 
” Soms komt iemand binnen in tranen, volledig de weg kwijt. “En dan zegt diegene aan het einde van het traject: ‘Ik heb meer aan jou gehad dan aan mijn psycholoog’. Dat zijn de momenten waarop ik weet: we doen goed werk bij Menea.”  

Die betrokkenheid is wat Menea al 35 jaar kenmerkt, vindt Elly. “We doen het echt om mensen te helpen, om vanuit die mensgerichte aanpak stress weg te nemen en mensen in beweging te krijgen. Niet om vinkjes af te werken. Ik wil naast iemand staan en kunnen zeggen: ik neem het niet van je over, maar ik help je erdoorheen.” 

Zit jouw organisatie met vraagstukken rondom vitaliteit, mobiliteit of verzuim? We denken graag mee over een aanpak op maat! 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?