Voorkomen is beter dan genezen: zo houden jouw medewerkers zelf de regie bij stressklachten 

werkstress_op_de_werkvloer

De termen ‘stress’, ‘overspannen’ of ‘burn-out’ worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En wat kunnen je medewerkers er zelf aan doen om in stressvolle situaties de touwtjes in handen te houden, zodat het niet van kwaad tot erger gaat? In deze blog vertellen we je er meer over.  

Vroegtijdige bewustwording voorkomt langdurig verzuim 

Burn-out komt relatief vaak voor bij jonge werknemers, met name in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. In Nederland ervaart ongeveer 14% van de werknemers burn-outklachten, met gemiddeld zo’n 9 maanden aan ziekteverzuim tot gevolg. Het is al langer bekend dat werkgerelateerde stress hierbij de grootste boosdoener is. Wil je als werkgever voorkomen dat mensen langdurig uitvallen door het niet op tijd (h)erkennen van stress, dan zul je medewerkers dus al in een vroeg stadium bewust moeten maken van de verschillende signalen.  

Stress, spanning of burn-out?  

Stressklachten zijn in wezen fysieke of mentale reacties op kortstondige uitdagingen of druk. Die reacties kunnen variëren van mild tot intens en zijn vaak tijdelijk van aard. Typische symptomen zijn onder andere een verhoogde hartslag, gespannen spieren, minder mentale veerkracht en een gevoel van onrust of zenuwachtigheid. 

Belangrijk om te benadrukken: stress is niet altijd negatief! Gezonde stress kan je namelijk ook motiveren om actie te ondernemen en helpen om doelen te bereiken. Maar wanneer je medewerkers chronisch stress ondervinden en dit niet op tijd (h)erkennen, kan dit leiden tot spanningsklachten. 

Spanningsklachten ontstaan wanneer stress onvoldoende wordt aangepakt en daardoor langere tijd aanhoudt. Hierbij kun je denken aan slaapproblemen, hoofdpijn en een constant gevoel van spanning of irritatie. Het onderscheid tussen stress- en spanningsklachten ligt voornamelijk in de duur en intensiteit van de symptomen. Blijf je deze signalen langdurig negeren, dan ligt een burn-out op de loer. 

Burn-outklachten vertegenwoordigen het ernstigste stadium in dit spectrum. Een burn-out ontstaat na een langdurige periode (minstens 6 maanden) van niet-aangepakte stress en spanning, waardoor medewerkers zich zowel mentaal als fysiek volledig uitgeput voelen. Kenmerkend voor een burn-out zijn gevoelens van cynisme en onverschilligheid. 

Gecontroleerd omgaan met stress op het werk 

Met alleen meer bewustwording over de verschillende stadia en bijbehorende signalen ben je er nog niet. Want hoe houden medewerkers zelf de regie over de hoeveelheid stress die ze ervaren, zeker in een maatschappij waarin we continu overspoeld worden door prikkels en afleiding? Met andere woorden: hoe blijft je brein in de zogeheten ‘groene zone’, waarin we ons automatische instinct de baas blijven en gecontroleerd op stress kunnen reageren?  

Daarvoor hebben we een inspiratiesessie ontwikkeld, gebaseerd op onze succesvolle training Het Vitale Brein. Tijdens die sessie gaan we dieper in op de wetenschap achter hoe je brein functioneert in stressvolle situaties en bespreken we hoe je een goede balans kunt vinden tussen stressbronnen en energiebronnen. Bovenal is er tijd voor het delen van vragen over en ervaringen met stress op het werk. Zo leren medewerkers hoe ze hun ‘groene zone’ vaker kunnen activeren en zo hun brein kunnen trainen om flexibel en veerkrachtig te blijven. 

Stress op het werk de baas blijven? Laat je inspireren! 

Wil jij ook aan de slag met het reguleren van stress op de werkvloer? Onze inspiratiesessie kan je op meerdere vlakken ondersteunen, of je nu preventief handvatten wil bieden of medewerkers wil motiveren om tijdig aan de bel te trekken. We gaan er graag met je over in gesprek! 

FIT-paper

Met deze tips en tricks houd je jouw medewerkers fit!

Elke organisatie wil graag fitte medewerkers. Maar wat houdt dat precies in? Fitte medewerkers zijn op fysiek, mentaal én financieel gebied gezond. Wil je de vier pijlers van amplitie – gezondheid, bevlogenheid, talentontwikkeling en werk-/leefinrichting – verweven door jouw organisatie? Dan komt er vaak meer bij kijken dan dat je in eerste instantie denkt… Lees de tips ter inspiratie! 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging