Sjoerd Sijsma en Ellie Hirdes over 35 jaar Menea: “Een mensgerichte aanpak werkt het beste” 

Menea bestaat in 2025 alweer 35 jaar. In die tijd is er veel veranderd – in de maatschappij, op de arbeidsmarkt én in onze organisatie. De ontwikkelingen in technologie, arbeidsmobiliteit en de toenemende werkdruk maken onze rol relevanter dan ooit, vertellen directeuren Sjoerd Sijsma en Ellie Hirdes. 

Van HR-advies naar outplacement en re-integratie 

Menea is van oorsprong een HR-adviesbureau. Toen het bedrijf werd opgericht, bestond de dienstverlening uit drie takken: werving & selectie, detachering en het uitvoeren van assessments via Psychologisch Adviesbureau Hof. Dat veranderde toen er achttien jaar geleden nieuwe eigenaren in de organisatie kwamen. Hoewel outplacement altijd wel een belangrijke plaats binnen hun dienstverlening innam, kreeg die tak vanaf dan meer nadruk. “We begrepen de uitdagingen waarmee organisaties te maken hadden en wisten hoe we hen daarin het beste konden begeleiden,” vertelt directeur Sjoerd Sijsma.   

Daarnaast werd de begeleiding van langdurig zieke medewerkers steeds belangrijker. “Toen ik aantrad bij Menea, was de verdeling tussen verzuimbegeleiding en outplacement ongeveer gelijk, maar in de afgelopen jaren is verzuimmanagement, zowel preventief als curatief, de grootste tak van onze dienstverlening geworden”, aldus directeur Ellie Hirdes.   

   

De impact van een veranderende arbeidsmarkt 

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren flink veranderd, niet alleen vanwege de vergrijzing. De nasleep van de economische recessie zorgde voor herstructureringen en reorganisaties, wat leidde tot meer dynamiek en onzekerheid op de arbeidsmarkt, vertelt Ellie. “Toen ik afstudeerde, was je blij als je ergens aan het werk kon,” lacht Sjoerd. “Nu worden mensen vaak al voor hun afstuderen gescout.” 

Die veranderende arbeidsmarkt heeft ook geleid tot een grotere focus op preventie en vitaliteit. Waar organisaties vroeger vooral inzetten op curatieve maatregelen, krijgen nu ook thema’s als duurzame inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling van medewerkers de volle aandacht. Met als gevolg dat werkgevers Menea eerder weten te vinden. De expertise van ons Psychologisch Bureau Hof biedt grote waarde bij ontwikkeltrajecten, vindt Ellie. “De instrumenten van Hof zijn prachtig in te zetten voor duurzame inzetbaarheidstrajecten en loopbaanontwikkeling.”   

Merkbare toename in psychisch verzuim 

Zowel Ellie als Sjoerd vinden de toename van burn-outs en werkstress een zorgwekkende ontwikkeling. Waar eerder vooral dertigers en veertigers vastliepen in hun carrière – vaak vanwege de combinatie werk, gezin en mantelzorg – zijn het tegenwoordig steeds vaker jonge mensen die tegen problemen aanlopen.  

Volgens Ellie is dat mede te wijten aan de gevolgen van de coronacrisis. “We zien nog altijd een stijging in psychische klachten. Die jongeren hebben een hele tijd in een sociaal isolement gezeten. Daarnaast hebben ze het gevoel altijd aan te moeten staan, ook doordat de scheidslijn tussen werk en privé in die thuiswerkperiode is vervaagd. Dat is heel schadelijk.” 

“AI kan nooit een persoonlijk gesprek vervangen” 

Ook binnen ons vakgebied hebben we al jaren te maken met toenemende digitalisering. Zo heeft de komst van smartphones en online vacatureplatformen de manier waarop we werken en solliciteren compleet veranderd. Die ontwikkelingen hebben de arbeidsmarkt een stuk toegankelijker gemaakt, maar wel minder persoonlijk. 

De directeuren van Menea kijken vol interesse naar de ontwikkelingen binnen AI. Zelf zien ze het vooral als de nieuwe versie van digitale ondersteuning, bijvoorbeeld bij arbeidsmarktverkenning of vacaturematching. Maar AI kan nooit een persoonlijk gesprek vervangen, benadrukt Sjoerd. “De echte toegevoegde waarde van coaching zit juist in dat persoonlijke contact.” Ellie sluit zich daar volledig bij aan: “Persoonlijke coaching gaat echt een slag dieper. Een AI-coach verwerkt alleen wat jij intikt, die mist alle verbale en non-verbale signalen.” Onze opdrachtgevers en kandidaten geven ons niet voor niets een hoge waardering op het persoonlijke advies en begeleiding tijdens de opdracht. 

Mensgerichte aanpak centraal stellen 

Menea staat voor ‘mens en arbeid’, waarbij de mens centraal staat, benadrukken Ellie en Sjoerd. Dat geldt niet alleen voor onze klanten, maar ook voor Menea zelf, vertelt Ellie. “Ik ben er trots op dat we zo’n hechte, bevlogen club zijn, waarin ruimte is voor ieders verschillen en specialiteiten. Daarbij helpt het ook dat Sjoerd en ik echt tussen de mensen staan: we doen dit met zijn allen. Ook nu ons bedrijf flink groeit, vinden we het belangrijk om dat familiegevoel te behouden.” 

De arbeidsmarkt zal zeker de komende jaren nog flink in beweging zijn, verwacht Sjoerd. “Als de vraag hoog blijft en het aanbod laag, dan blijft de druk op de arbeidsmarkt aanhouden. Dat betekent dat je daar slim mee om moet gaan en goede oplossingen voor moet vinden. Ik geloof er heilig in dat een mensgerichte aanpak het beste werkt, ook al digitaliseren we meer dan vroeger. En dat is nou net waar Menea het verschil maakt.”  

Wil je weten hoe Menea jouw organisatie kan ondersteunen bij vraagstukken rondom arbeidsmobiliteit, vitaliteit en verzuim? We denken graag met je mee! 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?